söndag 14 juli 2013

Högre makter


Tid och väder... två faktorer som verkar ha stor betydelse i människans liv. Två faktorer som vi dessvärre inte kan påverka. Vädrets nyckfullhet och tidens gång, det är bara att "gilla läget". Men hur vi utnyttjar vår tid kan vi däremot påverka i allra högsta grad.

Många menar att de inte hinner träna men hur lång tid måste ett träningspass vara. Anpassa det efter ditt livsmönster och din tillgång på tid. Träna mer intensivt men kortare tid. Våga kliva ur bekvämlighetszonen och på så sätt "spara" massor med tid. Eller gör som jag, ställ klockan och träna på morgonen. En gammal klyscha... men den bästa träningen är den som blir av. Bättre än inget. Samma sak med kosten. Nyttig mat är inte alls tidskrävande eller krånglig. Och det finns mer spännande smaker än tråkig isbergssallad i grönsaksavdelningen. Det finns hur mycket inspiration som helst på nätet. Jag brukar utgå från en proteinkälla (kyckling, kött, nötfärs, lax, vit fisk, räkor, ägg mm), därefter tänka vilken typ av grönsaker jag vill ha (varma, kalla, kokta, wokade, grillade), till sist lägger jag till önskad mängd kolhydrater i form av ris, potatis, bulgur, matvete eller liknande. Vill jag ha mer fett kompletterar jag med en halv avokado eller lite sås gjord på kesella/yoghurt (här funkar allt från lättkesella 1% fett upp till typ turkisk yoghurt 10% fett beroende på kaloriutrymme) och färska örter. Clean food. Varma sommardagar funkar det perfekt med fräscha sallader men våga testa nya varianter. Risken är att isbergssallad, tomat och gurka inte mättar särskilt bra och istället fyller man på med bröd och öser på fet dressing. Fyll hellre på din sallad med mer av proteinkällan eller komplettera med kolhydrater i form av matvete/bulgur/quinoa.

Väder är också en faktor som lägger krokben för träningen nu på sommaren. För ärligt talat vem går in på ett gym när det 25 grader varmt ute och familjen vill åka till sjön. Återigen... om man kliver upp en timme tidigare hinner man både träna och hem och göra frukost till resten av familjen vaknar. Självklart beror det på hur små barn man har och hur ens familjesituation ser ut men ofta är det enklare än man tror. Med korta och intensiva pass hinner man ändå njuta av solen, styrketräningen kan köras i s k superset (två övninger direkt efter varandra), konditionsträningen körs som intervaller. Effektivitet är nyckeln till framgång. Gillar man att träna utomhus i värmen så ska man såklart göra det. Men om man som mig avskyr alla äckliga flygfän och småkryp eller distraheras av nyfikna åskådare kan det vara riktigt skönt att stänga in sig på gymmet och bara fokusera på just DIN träning. Speciellt i en sval lokal med fungerande AC.

Avslutar med lite bilder på hur mina måltider kan se ut nu på sommaren... Lunch och frukost.



 

 
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar