tisdag 16 juli 2013

Nästan rätt...

Andra (egentligen tredje eftersom jag tjuvstartade i söndags) dagen på nytt upplägg. Eller i stort sett samma upplägg som tidigare men minus hälften av riset och plus en dl havregryn istället. Befarade att jag skulle svälta utan den enorma rismängd jag har vant mig vid. Men faktiskt inte. Har kompletterat måltiderna med mer grönsaker och det mättar lika bra. Egentligen är det inget nytt för mig då jag praktiskt taget har nollat kolhydrater periodvis. Men nu har jag blivit bortskämd med att vara konstant mätt.

Tänker inte gå in exakt på hur upplägget ser ut men det består av mycket ris (kan bytas mot typ matvete, bulgur etc), kyckling (som kan ersättas med magert kött/fisk vid ett par tillfällen per vecka), grönsaker såklart, lättkesella/minikeso, bär, havregryn. Ganska enkelt såhär på papperet. Inte för många livsmedel att hålla reda på. Exakta mängder på dagsintag men fördelningen av måltiderna är mer valfri. Jag kör enligt den gamla (enligt vissa omoderna) metoden med många små mål per dag, ca 5-6 st. Har provat mig på periodisk fasta men det är helt enkelt inte "my cup of tea". Som sagt bara att väga och portionera ut maten i matlådor enligt den fördelning som passar in i min dagsplanering och träning, lite näringstajming på amatörnivå.

Har nyss tuggat i mig kyckling och kokt broccoli + blomkål med örtsalt och paprikakrydda. Jag gillar att känna smaken av det jag äter. Jag tycker ju om kyckling och då vill jag känna att det verkligen är en mör kycklingfilé jag tuggar på. Inte några oidentifierbara gummibitar som ligger i någon gegga. Likaså vill jag ha laxfilén sådär lagom ugnsbakad så den faller isär och är rosa, ingen grådaskig sönderstekt fisk under täcke av en massa kladd. Grönsakerna ska endast kokas kort tid för att behålla det där härliga tuggmotståndet och spänsten. Jag behöver inte mycket sås på min tallrik eftersom jag älskar maten som den är i sitt ursprungliga tillstånd. Torrt? Kanske det. Men jättegott!

Sköter träningsupplägg på egen hand. Under våren och början av sommaren la jag stort fokus på ben och körde det två pass/vecka. Under senare tid har axlarna fått mer fokus. Efter inrådan från Klaudia har jag delat upp axelpassen i ett tyngre som t ex innehåller pressövningar och ett lättare mer inriktat på rehabövningar med fjäderlätta vikter. Har alltså en grundläggande split av muskelgrupper som jag utgår ifrån men hur passen ligger utspridda under veckan kan variera beroende på hur jag känner mig i kroppen mm. Har fått vara mer flexibel när jag har dragits med den onda nacken. Det enda jag håller fast är om det är styrka eller cardio som står på schemat. Byter inte ett ryggpass mot en joggingtur då de har helt olika syften. Däremot kan jag exempelvis byta plats mellan ett av axelpassen och ryggpass om jag känner för ett tyngre pass istället för rehab. Låt lusten styra i en viss mån. Hur passen ser ut mer vikter, set och reps ser också olika ut. Många kör strikt periodisering med exempelvis två veckor tungt följt av en lättare vecka osv. Men för mig är inget hugget i sten. Det enda krav jag har är att jag alltid ska ge 100% annars kan jag lika gärna stanna hemma. Låter leklusten styra men aldrig så jag flummar omkring i gymmet, inga discopass. Hårt och fokuserat. Tar på mig "skygglapparna" och kör. Ibland tyngre med maxvikter, kanske bara 3-4 reps/set, nästa pass "idiotupplägg" med 15-20 reps, superset, dropset osv. Vill självklart bli starkare men det primära är ju en fysik jag är nöjd med. Det handlar inte bara om att lyfta tyngst utan att hitta kontakten i musklerna. Inte att få en tung vikt att kännas lätt, snarare att få en lätt vikt att kännas tung.

Detta funkar för mig oavsett vad forskningsrapporter visar. Hellre nästan rätt än helt fel.

2 kommentarer:

  1. Hej! Hittade hit, tycker mycket om din ton och dina tankar. Finns du på facebook? Uppdaterar du oftare där? Skulle gärna följa dig.

    Stort lycka till med slitet.

    /Ellinor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ellinor! Va kul att du har hittat hit. Som du märker är jag inte alltför aktiv här på sidan, det går liksom i perioder. Finns på Facebook. www.facebook.se/pernilla.romlin

      Ska kika in på din blogg.
      /Pernilla

      Radera