söndag 18 mars 2012

Skåprensning...

Eller frysrensning i detta fall. Onödigt att ha en massa bröd som ligger i frysen av flera anledningar. Det tar onödig plats som jag behöver till kycklingfilé, torsk, lax, wokgrönsaker och annat nyttigt. Dessutom blir bröd inte gott om det ligger infryst alltför länge, oavsett om man värmer det eller rostar det. Ytterligare en anledning är risken att jag ska falla dit. Om jag i ett svagt ögonblick funderar på att skita i allt och fuska så ligger bröd väldigt nära till hands. Och att då ha det några meter bort i frysboxen är en onödig risk. "Man når inte sina mål om man fuskar" tänker säkert några nu... nä självklart fattar jag det. Därför är det viktigt att tänka klart även i svaga stunder och inte luras av reptilhjärnan. Ni som aldrig drabbas av varken sug eller hungerattacker är det bara att gratulera, Mr/Mrs/Ms Perfect. För mig händer det tack och lov sällan. Men nu när jag blev hemma från jobbet några dagar och hade både kyl/frys och skafferi till hands höll jag på att bli knäpp. Att dessutom inte kunna träna som jag var van vid gjorde det ännu värre. Ni vet den där "onda cirkeln", varför sköta maten när jag ändå inte kan träna, min kropp behöver säkert lite extra nu när jag är sjuk o s v. Tog en allvarlig diskussion med mig själv och kom fram till följande: Det är snarare ännu viktigare att sköta kosten optimalt när man inte kan träna fullt ut och därmed inte förbruka samma mängd energi. Min kropp får förmodligen precis vad den behöver med tanke på alla grönsaker jag äter, dessutom kompletterar jag med Mivitotal dagligen. Med rätt verktyg tar jag mig ur en sk ond cirkel ganska enkelt. Det känns tryggt att veta hur jag ska ta mig upp på rätt spår igen. Samma sak här... ni som ALDRIG hamnar på sidospår eller har dippar, grattis. Att falla är inte en svaghet, svaghet är att inte lyckas resa sig igen. Så ser jag på saken. Framförallt är det viljan att lyckas, beslutsamheten, målmedvetenheten och en stor dos j-a anamma som tar mig upp på rätt spår igen! Tack för dessa egenskaper!

Åter till brödet... jag fullkomligt älskar bröd. Skulle lätt kunna leva på mackor om det inte påverkade hälsa och form i negativ riktning. Kalla mig brödmissbrukare. Sockermissbruk är ett välkänt begrepp men dit kvalificierar jag mig inte. Det innebär att man knappt kan passera godishyllorna i en mataffär utan att något åker ner i korgen. I ca 8 fall av 10 reflekterar jag knappt över smågodishyllan och de gånger jag gör det är det oftast med skeptisk blick, tänker främst på alla färgämnen och andra underliga e-ämnen. Förra helgen efter plåtningen fick jag dock ett sjukt begär efter smågodis så då letade jag upp en 7eleven och köpte drygt 1 hg, mestadels salta fiskar och andra syrliga karameller eftersom jag hade varit utan salt i ca 3 dagar. Kroppen reagerade troligen på denna saltbrist och därav blev suget ännu värre. När jag några timmar senare, ungefär i samma ögonblick som Loreen tog hem segern i melodifestivalen, hade ätit upp påsens innehåll kände jag mig mer än nöjd. Trots en rejäl omgång med tandborsten somnade jag med en sötsliskig smak i munnen och vaknade med en lätt bakiskänsla. Ingen längtan efter mer. Så svaret är nej, jag kan knappast kalla mig sockermissbrukare. Däremot älskar jag mat, därbland är bröd en stor favvo. Med olika goda pålägg: Kalkon, skinka, avocado, keso, färskost, ägg, rökt lax, fetaost, brieost, parmaskinka, mozarella, soltorkade tomater, räkor m m. Matmissbrukare? Kontrollerad matmissbrukare i så fall eftersom jag anser mig kunna styra mitt begär relativt bra. Men skulle jag släppa alla hämningar skulle nog många förvånas över att en liten person som jag kan få i mig så mycket mat.

Okej, vad gjorde jag med brödet då? Hamnade det i soporna? Nej jag tog en promenad ner till ån där änderna håller till. Vanligtvis brukar de vara som galna men idag funderade jag om de var bakis eller om de hade fått en omgång valium. De visade inget stort intresse för mitt bröd, ett dyrt j-a bröd dessutom kan jag meddela herr och fru and. Otacksamma fjäderfän muttrade jag, nästa gång får ni smaka på hagelbössan. Hoppas alla förstår att det sista var ett skämt... haha.

Dags att fixa middagsmålet och därefter med gott samvete kunna krypa upp i soffan efter en härlig energisk söndag. Morgonjogg, bröstpass på gymmet med bänkpress och andra favoritövningar, 40 svettiga min på crosstrainern (skulle vara 60 men jag får lov att smygstarta efter förkylningen), en skön eftermiddagspromenad med mamma med massor av "tjejsnack" och skvaller... Mellan joggingen och gymmet hann jag steka ca 1 kg nötfärs, ett antal kycklingfiléer och förbereda en stor del av veckans matsedel. Lovely day!

1 kommentar:

  1. Hahaha, du skriver så levande att jag ser det hela framför mig på näthinnan, typ:):)

    SvaraRadera