söndag 8 januari 2012

Keep it simple

Läste ett mycket bra inlägg hos denna tjej. Jag läser, nickar instämmande, det drar igång tankeprocessen, sen är karusellen igång. =) Kan inte låta bli att spinna vidare inom ämnet.

"Mycket snack och liten verkstad". Ett klassiskt ordspråk, mer sant än någonsin i dessa tider. Det snackas och det skrivs artiklar i kvällsblaskorna om hur vi ska nå våra mål. Ofta är målet att gå ner i vikt. Hur man går ner och framförallt vad man minskar i (muskler/fett) verkar vara mindre relevant.

Jag tror på en metod. Ät mindre än vad du förbrukar. Dessutom ät av alla näringsämnen, protein, fett och kolhydrater i en bra balans. Låter enkelt men verkar vara svårare i praktiken. Här gäller det att samla den kunskap som är nödvändig. Vad det basala energibehovet ligger på. Hur mycket man förbrukar genom diverse aktiviteter. För många låter det jobbigt att behöva tänka och räkna kalorier.

Fine... börja enklare. Städa kylskåp och skafferi. Byt ut livsmedel, små förändringar, små steg mot bättre vanor. Hoppa över eftermiddagsfika på jobbet, ge bort chokladaskarna som står kvar efter julen. Rensa hemmet på frestelser. Det är svårare om man har barn och fredagsmys och lördagsgodis är en obligatorisk del i det sociala familjelivet. Men dra ner på onyttigheterna och ha bara lite gott hemma till barnen, eller ännu bättre byt ut godiset mot frukt. Det finns alltid alternativ. Om man öppnar ögonen. "Men man måste ju äta tacos och chips på fredagar", "Det är bekvämt med pizza och kebab", "Man måste fira in helgen". Det sitter helt enkelt i huvudet. Det gäller att se möjligheten till förändring.

Tyvärr finns en förutfattad mening att det är krångligt och tråkigt att leva hälsosamt. Det verkar finnas en vedertagen sanning hos "svenssons" om att nyttig mat är äckligt, onyttig mat (läs skräpmat) är gott. Grönsaker är smaklösa och äckliga. Beasås är kladdigt och gott. "Men det låter ju torrt" får jag ibland höra om min mat. Torrt behöver nödvändigtvis inte betyda äckligt. Hellre en "ren" kycklingfilé med fräscha grönsaker och god kryddning än en kycklinggryta i frysdisken från Findus som inte smakar gott. För att inte prata om pulversåser. Halvfabrikat går "fetbort" i min värld. Om man inte vill ha torr mat gör för guds skull en egen gryta med krossad tomat som bas, kanske en skvätt creme fraiche eller kokosmjölk. Man kan även göra massor av goda grytvarianter bara med hjälp av skyn från köttet och smaksättare som soja, mango chutney och ev redning för att göra det tjockare.

Jag sticker ut hakan och påstår: "Alla kan förändra sina vanor". Men alla är inte förändringsbenägna. Det är dit man måste. Till det stadie när man bestämmer sig. När man är motaglig för förändring. När fördelarna besegrar nackdelarna.

Man behöver inte gå in för djupt från början. Det är också en fallgrop. Att satsa 110% och inse att det bara håller första veckan, sen återgår man till gamla goda livet igen.

Keep it simple!

1 kommentar: